cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Ανακοίνωση 12ου Ετήσιου Διαγωνισμού Δημιουργίας Παιγνιδιών για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές από Μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων- «Game Development Challenge «GDC/Λογιπαίγνιον 2022»

logipaignion2022Το Κέντρο Αριστείας CYENS, σε συνεργασία με τα Τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Μέγα Χορηγό τη Cyta, τον 12ο Διαγωνισμό «GDC/ΛΟΓΙΠΑΙΓΝΙΟΝ 2022» για τη σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022.

Ο διαγωνισμός έχει διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία για έντεκα συνεχή χρόνια και αποτείνεται σε μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια, στα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Ο διαγωνισμός «GDC/ΛΟΓΙΠΑΙΓΝΙΟΝ» είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τους μαθητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, όσο και για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων γιατί ενθαρρύνει την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα αλλά επιπλέον καλλιεργεί τη λογική και αναλυτική σκέψη στη λύση σύνθετων προβλημάτων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της εκπαιδευτικής πλευράς του θέματος με την ανάπτυξη κάποιων επιμέρους δεξιοτήτων όπως η χρήση εργαλείων δημιουργίας γραφικών και ο προγραμματισμός στα πλαίσια θεμάτων, που ενδιαφέρουν τους νέους μας. Η δημιουργία παιγνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω καθώς και την ανάγκη για συνεργασία, επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των μελών της ομάδας.

Επιπλέον, το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον που αναπτύσσεται στα θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γραφικών υπολογιστών, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, έξυπνων συστημάτων κλπ., δημιουργούν την ανάγκη για μια τέτοια διοργάνωση. Η διοργάνωση, ως μοναδική στο είδος της στην Κύπρο, προσφέρει μια δημιουργική διέξοδο στους νέους ενδιαφερόμενους όπου θα έχουν την ευχέρεια να δοκιμάσουν τις δεξιότητες και ικανότητες τους και θα ενισχύσει τον ενθουσιασμό τους αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για άλλους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο διαγωνισμός έχει ανακοινωθεί στα σχολεία και έχει δοθεί προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι στις 17 Δεκεμβρίου 2021. Οι μαθητές αναμένεται να οργανωθούν σε ομάδες, επικεφαλής των οποίων θα πρέπει να τεθεί ένας σύμβουλος ο οποίος μπορεί να είναι είτε καθηγητής/τρια ή άλλο ενήλικα, με τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους, με στόχο τη δημιουργία παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τελευταία μέρα υποβολής των παιχνιδιών είναι η 31η Μαρτίου 2022 και ο τελικός αναμένεται να διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2022. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και εργαστήρια από ειδικούς στα θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα σεμινάρια και εργαστήρια προγραμματίζονται μέσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022 σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Φέτος για την κάθε κατηγορία έχει οριστεί ένα θέμα/στοιχείο:

  • Junior Track (μαθητές Γυμνασίων): Νερό
  • Senior Track (μαθητές Λυκείων): Άνεμος
  • Advanced Track (μαθητές Πανεπιστημίων): Γη
  • Game Design Track (όλες οι ηλικίες): Ήλιος

Βραβεία θα δοθούν στις τρεις καλύτερες ομάδες κάθε κατηγορίας από τον Μέγα Χορηγό, τη Cyta.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αφορά την δημιουργία παιχνιδιών με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι επίσης σημαντικό όπως η συμμετοχή δεν περιέχει υλικό που είναι ακατάλληλο, άσεμνο, υβριστικό, ή δυσφημιστικό, δεν προωθεί διακρίσεις ή τη βία ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα, και δεν συμπεριλαμβάνει σκηνές ή γεγονότα βίας.

Στην διοργάνωση για ακόμα μια χρονιά συμβάλλει η εταιρία Wargaming, με συμμετοχή ειδικών της σε σεμινάρια και εργαστήρια που θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και συμβουλευτικό ρόλο στη διοργάνωση.
Το διαγωνισμό στηρίζουν ως Χορηγοί Επικοινωνίας ο Όμιλος Φιλελεύθερος και ο ραδιοσταθμός Active, καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός Άλφα Κύπρου. Τη διοργάνωση στηρίζουν επίσης τα Τμήματα Πληροφορικής των Πανεπιστημίων Φρέντερικ, Νεάπολης Πάφου και το UCLan Cyprus με την ενεργή τους συμμετοχή τόσο στα σεμινάρια και εργαστήρια όσο και στην προώθηση του διαγωνισμού. Τέλος, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου υποστηρίζουν τον διαγωνισμό προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην προώθηση του θεσμού και των στόχων του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του διαγωνισμού στο https://gdc.cy

logipaignion 2022 organizers gr